tiistai 28. kesäkuuta 2011

pari kuvaa lisää...

Nyt en kirjottele mitään, mutta laitan tähän pari kuvaa ihanasta Orrelasta, ja huomenna on luvassa vintin lattiaan papereitden laittoa.. Ja torstaina on aika keittiösuunnittelijan luo, joten siitä lisää silloin.
Kauniita yksityiskohtia <3

Kaunista vintin aulaa. Vielä pitäis vähän huonejärjestystä miettiä, vaikka ei sillä sinänsä mikää todellinen kiire ole.

Tuleva ruokapöytä, tallessa vintillä kelmutettuna.

sunnuntai 26. kesäkuuta 2011

Orrelan Juhannus

Hyvää Juhannusta vielä kaikille, Orrelan ensimmäinen Juhannus on pian ohi, ja seuraavaa jo kovasti odottaen. Josko saatais olla seuraava juhannus jo Orrelassa.

Tänään oltiin Samelin ja koissujen kanssa Orrelassa siivoilemassa vinttiä, jotta saadaan sinne jossain vaiheessa eriste ja vähän lattiaa. nyt kuitenkin ensin sinne laitetaan lankkuja lattioille, jotta saadaan tavarat alakerrasta yläkertaan, ja päästään rakentamaan alakertaa. Laitan tähän pari kuvaa tältä päivältä.

Sanni (pikkusisko nro. 2) :) oli meillä auttamassa Orrelan siivouksessa, joten saatiin ihan hyvin siivottua, ja huomenna jatketaan. Meillä oli myös vieraita käymässä Orrelassa. Samelin Isän sisko ja sen mies. Sanoivat tulevansa ensivuonna uudestaan. :P Pikkusen pitää pistää vauhtia, että ei olla nolosti samassa tilanteessa kuin tällä hetkellä. ;)

Orrela on ollut meillä nyt nelisen viikkoa, vajaa kuukausi, ja ihan hyvin ollaan saatu tehtyä, vaikka työn ohella ollaankin tehty, eikä edes joka päivä. Välillä, kuten tänään, meinas ainakin mulla olla vähän stressiä ja huonoa omaatuntoa siitä kun ei oo ollu viikolla tekemässä kun maanantaina hommia Orrelassa. No eiköhän se siitä, pitää osata antaa itselleen anteeksi.

Sitten seuraavaan aiheeseen. Sameli sai eilen Museovirastolta sähköpostia, kun oli jättänyt yhteydenottopyynnön sinne jo monen monta viikkoa sitten. Saatiin tietää että Orrela, alkuperäinen Orren Tila, on Vaasan kotirannan historian merkittävimpiä tiloja. Saatiin myös Orren perheen perhekuva, toki skannattuna huonolaatuinen, josta selvisi paljon heidän perheestään, monta lasta, ja yksi iltatähti. Nyt on huomattavasti helpompi lukea kirjeitä ja tutkia tavaroita joita Orrelasta on löytynyt, kun tietää kenelle ne ovat kuuluneet, ja minkälainen ns. asema kyseisellä henkilöllä on ollut perheessä. Jossain vaiheessa kerron lisää Orren tilan historiasta, kunhan vaan saan itsekkin siitä enemmän selville.

Nyt tämän päivän saldoa kuvina. Olkaatte hyvä :)

Vintin lattia, vain paperia ja eristettä vailla, periaatteesa



Mahdollisesti tulevaa makuuhuonetta

Hyvänä apuna pikkusisko nro. 2, Sanni

Pitihän sitä vähän huilatakin, ja kuvassa taloa toiselta puolelta.

Sanni, Pikkusisko nro. 2
Jees, siinä ne pääkohdat tältä päivältä. Huomenna sitten lisää. Jos teillä on toiveita mistä haluatte tietää lisää, koskein Orrelaa, niin laittakaa ihmeessä kommenttia, niin koitan kirjoitella kunhan ehdin.

Nyt kuitenkin nukkumaan, kun koirat ja Samelikin jo nukkuu, Hyvät yöt kaikille, ja iso voimahali hyvälle ystävälle tänä raskaana aikana <3

-Jenni

maanantai 20. kesäkuuta 2011

vintin tyhjäystä

Eli tänään meillä oli imuauto Orrelassa, joten saatiin hieman helpommin vanhat käyttökelvottomat eristeet välipohjasta pois. Olis ollu ihan kamala työ ruveta niitä ite lapioimaan sieltä. Ja sitä paitsi, meillä oli vielä onni matkassa  mukana, sillä toiselle puolella taloa vinttiin saadaan jättää vanhat kutterin purut ja vaan toiseen päähän tarvii hommata uutta eristettä. Säästetään remonttibudettia.

Kauheesti en jaksa tässä kovassa päänsäryssä kirjottaa, mutta tässä pari kuvaa tältä päivältä. Pahoittelen jo valmiiksi surkeaa kuvan laatua, ei sattunu olemaan mukana kuin kännykkä. Mutta kyllä niistä nyt jotain näkee :P
Ruokailuhuoneen päällinen. Ja kyllä on tukevasti tehty.
 Imuauto on tulossa vielä huomenna ottamaan loput eristeet, joita tuossa kuvassa vähän näkyykin vasemmassa alareunassa. Ja siis tähän päätyyn tulee uusi erste, koska pääasiallinen eriste tässä osassa taloa, on ollut olki ja savi ja kivet. Joten ne saa luvan lähteä, vaikka ihan kuivia olivatkin.
Yläkerran aulaa.

ja tässä vielä yläkerran aulaa, toisesta suunnasta. Ja tämä jättipitkä letku.
Nyt on kuitenki aika mennä nukkumaan, niin jaksaa mennä aamulla avaamaan InterDinalle oven, jotta saavat tulla poistamaan loput välipohjan eristeet.

-Nenni ja muu porukka.

sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

sataa sataa ropisee...

... ja vintillä se kuulostaa kivalta.

Kylässä meillä oli tänään pari kaveria, ja huomenna tulossa vielä yksi lisää. Mukava kun kaverit käy kurkkimassa meijän projektia, vielä kun heihin sais innostuksen, samanlaisen kun meillä. Olis mukava jutskailla Orrelassa kavereiden kanssa ja saada puijattua ne tekemään siinä samalla kaikkea hyödyllistä. :P WINK WINK...

Tänään meillä oli Samelin kanssa vähän rennompi päivä puuhailun suhteen. Mä otin pääasiassa valokuvia, sain melkein kaikki kirjeet valokuvattua (ei  mitään tietoa miksi niin tein) ja sitten otin kuvia kaikista työkauluista joita vintiltä löytyi, ja vihdoin ja viimein sain otettu kuvia kellarista, siitä josta oon jo pariin kertaan puhunukki. Tässä vähän niitä kuvia...

Vintiltä löytyneitä

Vesisammutin, ei olla kokeiltu, mutta varmasti ihan toimiva edelleen.

Puisia lestejä



Kirjeitä rintamalta

Konfirmaatio muistokortteja 1920-luvulta

Malmatti

Toisissa kansissa on uusi ja vanhatestamentti 1800-luvulta (vas.), toisen sisällöstä en oo ihan vielä päässy perille

Tulevaa olohuonetta, ja koirat tietenkin päässy kuvaan kans.

Tuleva eteinen ja siitä kulku olohuoneeseen.

Vintin aulan ikkuna

Vintin aulaa, ja kaunista kattoa

Kellarissa on kiva pikkuluukku katossa, joka on siis työhuoneen lattiassa. Kellarissa voi laittaa tavaroita hyllylle joka tuossa luukun alla, ja sitten nostaa ne ylös työhuoneesta. Kätevää.

Tässä osa meijän kellaria.
Eli tällasia kuvia tällä kertaa. Ja niitä joita kiinnostaa Orrelan tapahtumat, niin ottakaa toki yhteyttä niin saatte tulla käymään. Ite odotan eniten sitä että päästään rakentamaan uutta (itestä enemmän apua niissä hommissa) ja tietenkin sitä sisustamista. Marraskuuksi meillä siis on tarkoitus päästä asumaan Orrelaan, ja se on vähän niinku pakko, koska silloin meiltä (ainakin toivon mukaan)  on toinen kämppä pois kuvioista. Niin ja kaiken kukkuraksi ollaan varattu marraskuulle kahden viikon reissu Thaimaaseen, joten muuton osalta voi tulla vähän kiirus, mutta mä ainakin vaan tykkään ku on vähän häppeninkiä.

Nyt kuitenki alotan leffan kattomisen, ja huomenna taas töihin. Niin ja hei huomenna meille selviää myös piippujen kunto, eli ovatko purkutavaraa vai saako niistä vielä toimivat pelit. Mutta huomenna kerron sitten lisää, että miten meijän maanantai on sujunut.

-Nenni

lauantai 18. kesäkuuta 2011

Kirjeitä rintamalta...

...löytyi Orrelan vintiltä. Niitä oli vaikka kuinka paljon, ja ne oli aika hyvin piilotettu välipohjan purun sekaan, ja ovatkin olleet siellä varmasti hyvässä piilossa. Mielenkiintoisinta kirjeissä oli se, että ne oli kaikki osoitettu samalla miehellä Herra Otto Orrelle, mutta kirjeet eivät suinkaan olleet kaikki samalta naiselta. Niitä näin äkkiseltään muisteltuna niitä oli ainakin viideltä eri leidiltä, ja yhdessäkin luki, että "Jag undrar varför du inte skriver". Vielä en oo kerenny kirjeitä lukemaan, ja mietinkin tässä että onko kirjeitä edes soveliasta lukea?

Vintiltä löytyi myös monta puista lestiä, ja niillä pitääkin keksiä jokin arvoisensa paikka. Sekä muistokortteja konfirmaatioista, niissä oli vuosiluku, kotikylä, ja konfirmoidun nimi, ja näitä kortteja (nykyisten käyntikorttien kokoisia) oli ihan kiitettävä määrä.

Lisää kirjottelen huomenna, mutta tässä pari kuvaa vielä tältä päivältä. (pahoitteluni huonosta kuvanlaadusta, otettu kännykällä)

löytyi ulkoa (molemmat). kuva otettu vintinrappusilta.

vintin toinen pääty, keittiön ja olohuoneen päällinen.

yksi monista kirjeistä rintamalta. Korpraali Otto Orre

Johan Sjögren född den 22 Juni 1823 (luki yhden kirjan kannen takana)

vain osa aarteista joita vintiltä löytyi.
Nyt kuitenkin vähän jätskiä nassuun, ja huomenna jatketaan aarteen etsintää.

-Nenni

maanantai 13. kesäkuuta 2011

hiljaiseloa ja vesisateen kuuntelua vintillä

Kyllä vaan on ihana tunnelma vanhan talon vintillä kun sataa vettä. Tulin tänään töistä ja suoraan tietenkin Orrelaan, Sameli oli siellä hyvin siistiny paikkoja, niin on taas mukavampi tehdä kun ei oo niin paljon roskaa ja kaiken maailman romua ympärinsä. Siinä samalla kun satoi vettä, niin oli pakko mennä vinttiin kuuntelemaan sitä ihanaa sateen ropii. Peltikatossa se kuuluu niin hyvin, ja meillä kun ei oo mitään eristettä katossa, ainoastaan tukipuut ja pelti. Varmaan jos olis laittanu käden kattoon, niin olis tuntenu pisaroiden osumisen.

löytyi olohuoneen lattian alta, eristeiden päältä
 Tältä päivältä ei oo kuvia, ku kamera oli kotona, enkä päässy sitä hakemaan asuntoesittelyn takia. No mutta mulla on kuvia edellisiltä päiviltä, pääosin eiliseltä sunnuntailta.


Purettiin olohuoneen lattiaa, ja melko suuri tila oli lattian alla. Orrelassa on multipenkki, eli heti kivijalan vieressä sisäpuolella on noin metrin verran seinästä eristettä ihan lattiaan asti, ja huoneen keskiosa on ns. onttoa tilaa. Talvella tukitaan kivijalassa olevat tuuletusreijät, jolloin ilma lattian alla ei pääse vaihtumaan, vaan se pysyy lämpimänä. Kyllä ennen on ihmiset vaan ollu fiksuja. Aijotaan säilyttää rakenne samanlaisena, mutta eristettä täytyy lisätä... Sitä lisätään alimman kuvan mukaisesti seinien viereen, kun eristeet ovat ajanmyötä painuneet kasaan. Ollaan mietitty että laitettaisiin selluvillaa tuohon vanhan purun päälle, se on kuitenkin lähimpänä purua ja eristää erittäin hyvin.
Puru, joka on ollut lattian alla varmasti noin 80 vuotta, oli täysin kuivaa, mikä oli tietenkin erittäin hyvä asia, koska pelättiin että siellä olisi märkää. Montun pohjalta joudutaan ottamaan kaikki puuaines pois, sillä se kerää erittäin helposti kosteutta ja tätä kautta se on erittäin suotuisa paikka esimerkiksi lattiasienen alulle. Joten pois kaikki mikä lähtee irti, niin vältytään jatkossa ongemilta., vaikka ei niitä ongelmia ole ilmeisesti ollut aikaisemminkaan.

Tälle viikolle olis vielä hyvä saada tyhjennysauto pihaan, niin saataisiin vintistä vanhat eristeet pois, ja nähtäisiin missä kunnossa rakenteet on. Vintissä vaan on niin tuhottoman paljon tavaraa, että siinä menee hetki että ne saa sieltä pois. Ja innolla odotan mitä kaikkea vintistä löytyykään, kun talo on kuitenkin nähnyt sodat ja kaikki, joten vintiltä voi löytyä vaikka ja mitä.

laitan tähän perään teille vielä yhden kuvan vintiltä, joka on otettu silloin kun käytiin katsomassa Orrelaa ensimmäisen kerran.


olohuoneen alla
vintti, ihanan korkea ja avara. Kuva otettu olohuoneen päältä, meijän tulevasta makuuhuoneesta
Palaillaan jatkossa, ja jos joku haluaa kuulla tai tietää meijän Orrelasta enemmän niin kysyä saa, vastaan parhaani mukaan.

Moikkelis!

-Nenni

perjantai 10. kesäkuuta 2011

kuisti

iltaa taas...

tänään oltiin purkamassa kuistia, ja tässä vähän todistusaineistoa kuistista, ja parista muusta kohdasta Orrelaa.

tuohon takaseinään on tulossa ikkuna, jotta saadaan lisää valoa kuistille, tulevaan eteiseen.

Joose-poika, tuli vähän vilvottelemaan kuistin lattialle

rappusten alatila, ehkä tulevaa kodinhoitotilaa

elokuvalippu
Tälläsiä kuvia tällä kertaa. en jaksa kirjotella nyt enempää, varmaan sitte huomenna lisää. Hyvää viikonloppua kaikille

torstai 9. kesäkuuta 2011

muurahaisia, iu

termosta vaan,

meillä oli siis tänään Orrelassa oikein paljon vieraita, nimittäin hevosmuurahaisia.. Niitä kuhisi niin paljon, että en muista koska olisin nähny viimeks noin paljon muurahaisia yhdessä paikassa. Kuvaa ei tullu otettua, ku piti yrittää myrkyttää niitä kuoliaaksi. Niitä kuhisi eniten ruokailuhuoneen nurkassa, nurkka oli noin puolenmetrin korkeuteen asti peitossa muurahaisista. Inhoon muurahaisia ihan älyttömästi.

Kyllä ne aika hyvin lähti ku laitettiin myrkkyä kaikki seinän vierustat ja lattian rajat täyteen. Nyt on vaan sit kiva putsata niitä hirsiä siitä pulverista. no, onneks ne hirret menee piiloon levyn taakse. Pitää vaan toivoa että niillä ei oo pesää talon alla tai jossain siinä ihan vieressä. Talo on kuitenkin ollut asumattomana monta vuotta, joten muurahaiset on hyvin päässeet valtaamaan Orrelan, ja nyt sitten me tultiin häiritteen niiden(meidän) tontille :P

Kun vaan kerkiäisin niin pitäis ottaa kellaristaki kuvia teille, niin saisitte pällistellä miltä meijän talon alla näyttää. ja hienoltahan siellä, mutta ette te mua usko :) Samelin vanha inttikaveri kävi meillä kylässä, ja toi ensimmäisen paketin kahvia tullessaa, saadaan sitte joskus vuonna xx keitellä kaffia ku saadaan Orrela asuttavaan kuntoon. Niin että siellä pystyy asumaan muutkin kun muurahaiset...

Niin ja se mikä on mahtava juttu tälle päivää on se, että saatiin Orrelaan vesivessa. Eli enää ei tarvi käydä cittarissa asioilla, vaan voi käydä ihan omassa vessassa, omassa talossa... Talossahan on ollut vesivessa sisällä jo melkein -70-luvulta asti, se on ollu käyttämättömänä kun vesi mittari on ollu rikki, eikä vetta tuu pyttyy, vaan meillä on sellanen "puutarhaletku kellarista" -patentti. eli vettä perään niin ei jää kellumaan.
Kuvia tästä patentista ei ole, koska se ei ole kuvaamisen arvoinen. Mutta tässä joku päivä mun pitäisi ottaa kuvai meijän hienosta lattialuukusta, joka löytyy tulevan työhuoneen lattiasta, noin 30x30cm luukku, josta on suora pääsy kellariin tehdylle hyllylle. Mikäs sen parempi paikka, ku pitää kellarissa vaikka kylmää olutta siinä hyllyllä, ja kun rupee hiukomaan, niin lattialuukku vaan auki, ja siitä saa napata hyllyltä olusen. Todella kätevää. Kyllä ihmiset on ollu ennen fiksuj. Pisteet niille. Orren väelle.


Nyt alan kuitenkin menemään tästä pesulle ja nukkumaan, niin jaksaa taas huomenna töihin.

Morjens kaikille.

maanantai 6. kesäkuuta 2011

viikko sitten talo vaihtoa omistajia

Eli viikko sitten maanantaina käytiin pankissa kirjoittamassa kauppakirjat. eli viikon verran ollaan oltu onnellisia Orrelan isäntiä ja emäntiä..

Tänään meillä oli vuorossa olohuoneen loppujen muovimattojen poistaminen, ja kaunis lattia sieltä alta tuli. Kaikki talon puulattiat on ollu todella hyvässä kunnossa, ja siis tänään meille selvis, että koko talon alla noin maksimissaan 200cm korkea kellari. Talosta, ainakin tällä purkamisella, on paljastunut vasta pari hieman huonompaa kohtaa, mutta ei mitään ylitsepääsemätöntä.

Talo alkuperäisessä asussaan. huomaa terassi jota ei enää ole,
mutta se meinataan taloon jälleen tehdä

Talo on saanut ylleen jo lauta vuorauksen tässä kuvassa



Tulevaa olohuonetta
Nyt en jaksa tällä kertaa kirjoittaa enempää, johtuen kovasta päänsärystä, joka vaivannut koko päivän, silti olin urheasti purkamassa Orrelaa.

Hyvää yötä kaikille <3

perjantai 3. kesäkuuta 2011

ja viides remppapäivä takana...

Nyt on remonttia tosiaan takanpäin viisi päivää, ja ihan hyvältähän siellä näyttää.. Vasta yksi märkä kohta on löytyny, ja sekin on olohuoneessa, kohdassa jossa on ollut vesikiertoinen patteri. Ja meillehän tulee sähköpatterit ja tulisijat, jotta vältytään näiltä tämmösiltä vesiongelmilta jatkossa, eikä se vesi muuutenkaan oikeen kuulu vanhaan taloon. Vaikka tässä ei mitään ekoihmisiä ollakkaan, niin silti halutaan kunnostaa talo perinteitä kunnioittaen, niin että se seisoo samalla paikalla vielä seuraavatkin sata vuotta. Talohan on rakennettu vuosina 1928-32, ja silloin se on siis siirretty silloisesta Bölen kylästä tämän hetkisselle paikalleen. Joten talon tarkkaa ikää ei ole tiedossa, ainoastaan tuo siirtovuosi. Muurissa lukee 1932, joten silloin talo on ilmeisesti ollut valmis ja sinne on päästy muuttamaan. Olohuoneen yhdessä hirresssä lukee Johannes Orre 19?1 Böle By. Ja hirttä on sen jälkeen veistetty. Talossa on jonkin verran punamullalla maalattuja hirsiä, ja sellaisia hirsiä, jotka on jollakin aineella käsitelty. Hirsien välissä on heinää, pellavaa ja jotain lampaan villan tapaista, erittäin pehmeää joistain kohdin punaista, olisiko sitten joskus muinoin värjätty. Kaikki on kuitenkin täysin kuivia, mikä on ollut positiivinen yllätys.

Tulevan työhuoneen ikkunan alla oleva entisen oven paikka.
Tänään ei kovin paljon löytyny mielenkiintoisia juttuja, mutta yhden oven paikka löydettiin. Talossa on siis ollut terassi, tuossa pitkällä sivulla joka profiilikuvassakin näkyy, ja leveän ikkunan kohdalla onkin ollut ovi josta on ollut pääsy terassille. Tässä kuvaa noista vanhoista oven reunoista, jotka tuossa ikkunan alla on edelleen. Kun revin pinkopahveja ja tapetteja tuosta kohtaa, niin pelkäsin vähän että onko siinä ikkunan alla ollenkaan hirttä, että jos se on vaan eristetty kaikella moskalla, mutta kyllä siinä hirttä oli ja vieläpä hyvä kuntoista sellaista.

Tänään meitä oli auttamassa Samelin vanhemmat, ja saatiin kyllä ihan hyvin tehtyä. 

Huomenna meillä on Samelin kanssa suunnitelmissa siirtää huonekalut jotka taloon on jätetty, olohuoneesta tulevaan ruokailuhuoneeseen, jotta päästään repimään loppuja olohuoneen tapetteja ja paljastamaan ponttilautalattiaa muovimattokerrosten alta. Jännää puuhaa. Olohuoneen lattia joudutaan varmaan nostamaan ylös, sillä kellari ei uletu olohuoneen alle asti, eikä sitä kautta siis päästä eristämään lattiaa. Mutta ilmeisti talo seisoo kuuitenkin tukevasti kallion päällä, ei se ainakaan siinä olonsa aikana ole mistään kohti repsahtanut, joten ei varmaan tulevaisuudessakaan.

tulevan keittiön ihana lautalattia, joka saa jossain vaiheessa
ylleen kauniin uuden maalin.
Keittiön ja ruokailuhuoneen välissä olevaa seinää olisi jossain vaiheeessa tarkoitus kaataa, jotta saadaan enemmän valoa ja kauniimpi näkymä ruokailuhuoneesta keittiöön ja toisin päin. Seinä kun on kantava, ei sitä voi täysin kaataa, mutta suuremman aukon siihen voi tehdä, ja tukea sitä sitten erilaisin tavoin, toki tyyliin sopivasti.


Tänään revin eteisestä tapetteja pois, ja sieltä paljastui mitä erilaisimpia rakennusmateriaaleja. Yleistähän on ollut, että talon kuistit ja porstuat on rakennettu laudasta, ja itse talo hirrestä. Ja näin myös meillä, Orrelan eteinen on lautarakenteinen, mutta suhteellisen hyvässä kunnossa. Talossa ei ole alkuperäisiä ikkunoita kun enää tässä kuistilla, ja sitten vintti on vielä vanhoilla ikkunoilla, muuten taloon on vaihdettu uudet ikkunat vuonna 1996, onneksi vanhaa tyyliä kunnioittaen. Eroa ei siis huomaa kun vasta läheltä katsottaessa. Itse en ensimmäisinä kertoina talon ohi ajaessa huomannut että ikkunat eivät olleet alkuperäiset. Kun tuota kuvaa katselee, ei tuo vihreä vaakalauta näytä yhtään hullumman väriseltä ;) ... Varsinkin kun se on tuollainen vanhan vihreä, sama vihreä on toistunut monessa talon tapetissakin. Tapeteista laitan joku päivä kuvia, kun vaan kerkiä ottamaan.

Nyt taidan ruveta menemään nukkumaan, sillä huomenna on Samelin kummien pojan ylioppilasjuhlat, joten koko päivää ei päästä talolla olemaan.

Mutta tältä erää Orrelan väki kiittää ja kumartaa, palaillaan astialle taas huomenna.

-Nenni ja Sameli + Alma ja Joose (Joosella huomenna 5v. synttärit)

torstai 2. kesäkuuta 2011

Neljäs remppapäivä takana

Terve taas


Nyt on siis neljäs remppapäivä takana, ja Orrelassa näyttää jo todella hyvältä. Iskä sanoi maanantaina että se on kaks viikkoa ja saadaan ruveta rakentamaan uutta. Ja kyllä se taitaa aika pitkälti paikkaansa pitää. Ja todellakin toivotaan niin, sillä meillä on aika tiukka aikataulu muuttamisen suhteen, koska ollaan ajateltu päästä marraskuuksi Orrelaan. Tarkotus olis saada kylpyhuone ja keittiö sekä pari muuta huonetta siihen kuntoon, että Orrelassa vois asua.

Ruokailuhuoneesta lähti tänään vanhan muovimatot ja lastulevy, ja alta paljastui puoleen väliin huonetta oleva uudenpi ponttilauta ja toisella puolella (kuvassa vasemmalla) oleva vanha leveämpi lankkulattia. Lattiat jäävät varmaan niille sijoilleen, sillä ovat erittäin hyvässä kunnossa, ainoastaan hionta ja maalia pintaan. Tuosta ovesta mennään tulevaan keittiöön, ja kuva on otettu tulevan työhuoneen ovelta.

Oikealla oleva kuva on tulevasta keittiöstä, ja oikean puoleisella seinällä on ruokailuhuoneen ovi. Lattialla on vielä lastulevy lautalattian päällä, ja se lähtee siitä suunnitelmien mukaan huomenna. Lattiassa oleva luukku vie suureen kellariin, jossa mahtuu kävelemään ja sieltä on ovi pihallekin, näkyy profiilikuvassa kivijalassa.

Suuret kiitokset vielä meitä auttamassa olleille. Äitille ja Sanni-siskolle sekä Sannin kaverille Lilli. Tytöt siivos koirien aitauksen todella hienosti, siellä oli koirien hyvä olla sen jälkeen. Samelin vanhemmat Jukka ja Eeva oli meitä myös auttamassa tänään. Ja kävihän siellä mun pikkusisko Emmikin piipahtamassa Nemo-bernin kanssa, ja siitähän Alma ja Joose tykkäs.

Nyt on kuitenkin aika mennä nukkumaan, koska huomenna on työpäivä, ja sitten onkin edessä työntäyteinen viikonloppu, mutta jotenkin kun tuota omaa laittaa, niin ei se tunnu työltä, sitä vaan tekee, jotta sinne joskus pääsisi muuttamaankin.

Öitä kaikille, kerrankin pääsee ajoissa nukkumaan.