maanantai 28. toukokuuta 2012

torstai 17. toukokuuta 2012

Kesä saapui Orrelan keittiöön

Oon jo jonkun aikaa sitten ostanu kirpparilta vanhan pitsisen täkkilakanan, ja nyt sitten sain äitiltä toisen. Näistä syntyi eilen keittiöön uudet verhot. Ja ainakin omasta mielestä todella hienot, varsin kesäiset. 

Näissä molemmissa lakanoissa on kauniit pitsit, ja päätinkin ommella verhot niin että nuo pitsit tulevat verhojen yläosiin tuomaan keveyttä. Pitsit ovat tietenkin erilaiset, ja mielestäni se luo verhoihin ja etenkin keittiöön hienon yksityiskohdan. Eikä niitä pitsien erilaisuutta edes huomaa, jossei hoksaa tarkkaa katsoa.

Verhot ovat ikkunassa ihan sellaisella yksinkertaisella vaijeritangolla, ja mielestäni se toimii parhaiten meidän tapauksessa. Toisen ikkunan vieressä on nimittäin heti uuni ja mikro päällekäin, ja tämän takia siinä on siis korkea kaappi. Vaijeri oli helppo kiinnittää ihan kaapin reunaan kiinni, koska ikkunan ja kaapin välissä ei ole  tilaa kiinnittää normaalia verhotankoa.


Mitä pidätte? Oletteko itse ommelleet vanhoista lakanoista verhoja?

keskiviikko 16. toukokuuta 2012

pihan siivousta

... oli tosiaan vuorossa eilen. Tultiin kotiin ja Sameli jäi laittamaan autoon jotain valohommeleita, ja mä lähin kiertämään koirien kanssa pienellä lenkillä. Oli niin ihana ilma, toki tuuli, mutta oli kuitenkin lämmin varsinkin tuossa meidän talo edessä rinteessä. Otin sitten haravan käteen ja vähän siistin sitä rinnettä. Noh, Sameliki sitte innostu, ja loppujen lopuks siistittiin koko etupiha ja lopeteltiin siinä yhdeksän aikaan illalla. Se on ku innostuu noista pihatöistä.. Kuvia en jaksanu enkä viittiny ottaa, ku ei niistä kukaan olis kuitenkaan mitään eroa entiseen huomannu, enkä edes ehtiny ottaa before-kuvaa, joten en sitten ottanu sitä after-kuvaakaan.

Tänäänkin on tosi kaunis ilma, mitä nyt välillä  menee pilveen, mutta oli meillä tuossa kahdeksan aikaan aamulla ulko-oven viereisessä mittarissa +25 astetta.

Ulko-ovesta tulikin mieleeni, että ei kukaan sattuis tietään jotain hyvää puuseppää joka loihtis meidän kartanoon kauniit ulko-ovet? Netistä oon yrittäny ettiä, mutta ei sieltä oikeen meinaa löytyä mitään kivaa mallia, joten ei kai se auta ku ite piirtää...

Eilen väsäsin toiseen keittiön "penkkiin" pehmusteen, joka samalla suojaa sitä puuta auringolta, joka melkein koko päivän siihen porottaa. Päällystin pehmusteen tietenkin pestyllä pellavalla. Ja niin hieno siitäkin tuli, vaikkei kädenjälki nyt mitään maailman parasta ookkaan, kun sen tunnissa väsäsin, mutta onpahan kuitenkin. ja jos se kelpaa mulle, se kelpaa myös muille.

Nyt lähen kuitenkin hakemaan vintiltä pyykit, ja laittamaan uudet kuivumaan, ja samalla päivän toinen koneellinen pyörimään. saan sitten lakana pyykin ulos kuivumaan.

Soon moro!

-Jenni

maanantai 14. toukokuuta 2012

Orrelan kuulumisia

Pahoitteluni pitkästä pitkästä piiiiitkästä hiljaisuudesta.

Orrelassa on kyllä tapahtunut, mutta omat voimat eivät vain ole riittäneet kertomaan Orrelan elämästä. Nyt kuitenkin ajattelin päivittää vähän tilannetta, ja jakaa jopa kuvia.

Eli meillä on täällä muuttunut enimmäkseen pihapiiri, sillä viereisellä tontilla ollut Aitta siirrettiin Orrelan pihaan, koska Orrelaan se aina kuulunutkin. Ja sieltä tietenkn löytyi kaikenmoista aarretta, ja sitäkin enemmän romua (tarkoittaen -80 ja -90 -lukujen krääsää). Aitta siis siirretiin suurella nosturilla tontin rajan yli, eli siirrettävää matkaa kertyi vaan vaivaiset 10-15 metriä, mikä sinänsä on hassua. Painoa aitalla oli nosturin mukaan 7,8 tonnia, jos nyt muistan oikein, kun tuosta siirrosta on kuitenkin jo se kuukausi.
Aitta on kaksikerroksinen, ja erittäin hyvässä kunnossa. Aittaa on vanhaomistajan mukaan käytetty joskus aikoja sitten viljansäilytykseen, ja nyt viimeisen noin 50 vuoden ajan sitä on pidetty vain varastona. Meillä aitta toimii tällä hetkellä puuvarastona, ja onkin alakerraltaan ihan täynnä puita. Jossain vaiheessa aitta on tarkoitus saada ehkä toiseen käyttötarkoitukseen, mutta näillä näkymin se tulee olemaan ainakin joitakin vuosia puuvarastona.

Aitasta tosiaan läytyi vanhat mattopuut, tokikaan ei täydellisinä, mutta hienot ne silti ovat ja virheettömät niiltä osin kun ovat tallessa. mattopuissa on kaiverru vuodelta 1820, joten pitkään ovat säilyneet, pian 200 vuotta. Jos joku tietää jonkun ammattitaitoisen ihmisen joka osaisi kertoa mitä osia mattopuista puuttuu, ja kenties tietäisi jonkun joka mattopuita kuunostaa, niin vinkatkaa toki.

Sitten, mitä Orrelaan sisälle kuuluu, ei ole paljon muuttunut viimeisestä. Pikkuhiljaa alkaa olemaan lämmin, ja ilmalämpöpumppu saadaan varmaan pian sammuttaa. Muurari on meillä käynyt, ja toisen muurin tuominnut ja toista kehunut, joten melko hyvässä tilanteessa ollaan. Eli uudempaan muuriin saadaan laittaa Porin Matti (110cm) vaikka heti kiinni, ja pikkuhiljaa lähteä lämmittämään, tietenkin varovasti.

Paripäivää sitten haettiin yllättäen peilipiironki, kun saatiin tutulta kuulla hienosta peilipiirongista, ja pakkohan se oli kotiin hakea.

Eilen, Äitienpäivänä, meillä oli kyllä niin kiirusta, sillä heti aamusta kymmenen aikaan lähdettiin hakemaan Samelin ostamia kahta Porin Mattia ja kahta Högforsin hellaa. Porin matit näyttivät olevan sisältä aivan priima kunnossa, ainoastaan ulkokuori maalata ja laittaa kuntoon. Toinen oli tuo saman kokoinen 110cm korkea malli, hienolla kruusatulla luukulla ja toinen oli korkeampi malli 135cm myös kruusatulla luukulla. Högforsit olivat 5A, hyvässä kunnossa, sekä pieni Rapid nro 3, hieman haljennut, mutta kesäkeittiiöön tuota ajattelin, ja sinne se menee vallan mainiosti, sillä lämmittämiseen se on aivan liian pieni. Joten kesäkeittiössä sillä keittää perunat todella hyvin. Kesäkeittiötä odotellessa ;)

Siinäpä taitaa olla viimeaikaiset kuulumiset. Seuraavaksi meillä olisi tarkoitus aloittaa taas remontti, avaamalla eteisen lattia ja lisäeristämällä se. Siitä tarkoitus sitten siirtyä olohuoneen pariin, ja siitä sitten muihin alakerran huoneisiin. Onneksi tuo suuritöisin, eli keittiön lattia on jo lisäeristetty. Siellä oli siis niin paljon maa-ainesta lattian alla, että sen tyhjäämiseen meni ikä ja terveys. Muiden lattioiden alla ei ole läheskään sitä määrää tyhjennettävää, joten niiden laittaminen pitäisi mennä nopeampaa.

Yritän kirjoitella taas vähän useammin, niin ei aivan kuihdu koko blogi.

-Jenni