sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

vastaus kysymykseen: miksi itseasennettava ekovilla levy seiniin, eikä puhallettava?

kiitoksia kehuista, jaksaa taas kirjoitella. 

Mietittiin tosiaan myös tätä samaista juttua kun anonyymi kirjoittaja, että olisko se puhallusvilla seiniin vai valmiit levyt, joita nykyään myös saa. Levyt ovat hinnaltaan hieman kalliimpia ja asennus on todella helppoa. Jotta villan olisi saanut puhallettua seiniin, olisi pitänyt ottaa ulkopuolista työvoimaa joka sen olisi tullut puhaltamaan, koska villaan täytyy saada sidosaine joka pitää sen seinässä. Lattiaan on ihan eri puhaltaa kun ei tarvitse sitä sidosainetta, ja puhallus käy näin ollen helposti myös itseltä. 

Seinissä on 50mm ekovilla levyä, ja sen asentaminen oli siis helppoa. Koolaus on tehty 50x50 kakkos-kakkosella, ja tuo villa oli siis passelia siihen. Meillä aika lailla seinät suorat, joten paljon ei ns. ilmarakoja jäänyt seinän ja villan ja levyn väliin. kyllä sen huomaa että vaikutusta on ollut. Ainakaan näin kesällä ei niin kovin kuuma ole. 

Seinät itsessään eivät ole kylmät, eikä niistä vedä, joten ns. täysin tiivis eristäminen ei niin "tarpeellista" . 
Seinistä aiheutuva lämpöhukka on myös todella pientä, joten senkään suhteen valitsemamme eristelevyt ovat aivan toimiva ratkaisu. Hirsi meillä noin 150mm paksua. 

toivottavasti vastasi kysymykseen. 

terkuin Emäntä! 

vastaus kysymykseen: olohuoneen lattia

Elikkäs, mistä sitä aloittaisi. 

Meillä olohuoneessa oletukseltaan noin 80 vuotta vanha lankkulattia (ponttilauta 35x95) ja menimme sitten pari kesää takaperin avaamaan lattiaa hieman innokkaasti moottorisahalla, auts. Noh, lattiasta lähti hyvää lankkua noin 1/3 osaa ja tilalle piti ostaa sitten uutta lattiaa. 

Säilyneet lattialankut nostettiin ylös varovasti, numeroitiin, jotta löysivät takaisin omille paikoilleen, ja uutta lankkua laitettiin tilaukseen tarvittava määrä. Uusi lankku tilattiin Starkista, ja piti olla samaa kokoa kuin vanhakin. (35x95) Ihan pieni koko ero oli,  johtuen siitä että vanhaa lankkua oli hieman hiottu ja tästä syystä korkeus ehkä 34mm ja uusi lankku oli pontteineen 95mm leveää, joten hyöty leveys hieman vähemmän. Toki nykyään kun lattiaa katsoo, niin saa kyllä etsimällä etsiä uuden ja vanhan lankun rajan.

Lattia eristettiin seuraavalla tavalla: 

Alle tuli ensin panelointi alakautta, jolloin kellariin saatiin samalla hieno katto. Paneli ihan halvinta mahdollista tietenkin mahdollisimman leveää, niin pääsi pienemmällä työllä. Tämän jälkeen kohtiin mihin ei panelia saatu, kuten hankalat reunat ja lattiavasojen tukipalkki kohdat, laitettiin ns. räystäsverkkoa. Erittäin helppoa työstää, ja tarpeeksi pieni reikäistä niin ei pääse pienet jyrsijät eristeisiin. Näin saatiin siis pohjasta "tiivis".

Näiden jälkeen tuli paperi ja se nidottiin kiinni mahdollisimman tiiviisti. Paperin päälle on puhallettu ekovillaa noin 100-200mm riippuen kohdista. Villan päälle taas paperi ja sitten lankku päälle. Lattia on ollut todella lämmin. 

Nyt ollaan vaiheessa, jossa lattiaa maalataan. Kaksi kerrosta pian takana, ja ainakin kolmannen kerroksen saa laittaa, jotta saadaan oikein kaunis maalattu pinta. Väriksi valittu valkoinen, ja maalina Coloria akvafloor, aivan kuten keittiössäkin. 

Toivottavasti tämä postaus vastasi edes jollain lailla Anonyymin kysymykseen. :)

Terkuin Emäntä!