tiistai 26. helmikuuta 2013

Meillä Orrelassa niin hiljaista...

...

Asioita on kyllä tapahtunut, ja remontti on edennyt, mutta kirjoteltua ei ole tullut. Ehkäpä pienoinen laiskuus iskenyt.

Olohuone on siis edistynyt. Katon tukipalkit on saatu paikoilleen, eikä niiden laittamisessa edes kauaa mennyt. Ite en osallistunut niiden laittamiseen, ei mua kuulemma tarvittu :D . Meillä tuli nyt sitten olohuoneen kattoon, alakerran puolelle kaksi liimapuupalkkia, kooltaan 225x115, jos muistan oikein. Palkit löytyi Puukeskuksesta. Palkit kiinnitettiin vartavasten niille suunnitelluilla ns. rautakengillä. Ovat siis monessa hirressä kiinni, eikä näin olleen paino kasaannu vain yhden hirren päälle, vaan tasaisemmin monelle hirrelle. Kengät ovat noin 200x900 (lev x pit) kooltaan, ja oliskohan noin senttistä rautalevyä. Kiinnikkeet jää seinälevyjen alle piiloon, joten niiden ei tarvinnut olla hienot. Palkit on kyllä sitäkin hienommat. Mä tykkään!

Lattia on myös saatu olohuoneessa hiottua, ja kaipaisi enää maalausta, samoin kun katto ja seinät. toki ne kaipaa vielä myös kevyen hionnan. Kattoon jää alkuperäinen paneelli, se vaan maalataan uudestaan valkoiseksi, niin saadaan ajan saatossa tulleet "liat" piiloon. Lattiasta tulee saman värinen kun keittiössäkin on, eli vaalean harmaa. Ihanasti näkyy koirankarva, ja rapaset tassun jäljet, mutta mitäs sitte. Seinistä sitten taas tulee hieman tummemman harmaat kuin lattiasta, mutta vaaleat kuitenkin. Näin saan kauniit valkoiset ikkunan pokat hienosti esille. Luulisin. Ainakin mulla on visio.Yksi seinä tulee olemaan samaa valkoista vaakapaneelia kuin kylpyhuoneessa ja eteisessäkin.

Meillähän tulee makuuhuone myös sinne olohuoneeseen, ja sinne pitäis vielä keksiä jokin pitkäaikais väliaikainen väliseinä ratkaisu. Niin, että sais vähän suojaa nukkumiselle.

Pian sitten saakin jo ruveta raijaamaan tavaraa "isoon huoneeseen", ja pääsee pois noista kahdesta kamalasta täysin keskeneräisestä huoneesta. Niitä ei huvita edes siivota, kun ei se siivouksen jälki missää näy.



7 kommenttia:

  1. Tosi mukava blogi teillä, yksi niistä muutamista mitä on tullut seurailtua. Mistä syystä valitsitte muuten tuollaisen itse asennettavan levy eristeen puhallusvillan sijaan ? Eikö puhallettava villa tukkisi paremmin kaikki pienet raot ja epätasaisuudet ? Itselläkin homma vielä edessäpäin niin vaihtoehdot hieman mietityttää, toisaalta sama mitä tekee niin varmasti talosta lämpimämpi tulee.

    VastaaPoista
  2. Oliko olohuoneen katto painunut paljon vai mistä syystä laitoitte nuo lisäpalkit kattoon ?

    VastaaPoista
  3. Olohuoneen katto tosiaan oli aika notkolla. ns. jänneväli on 6,40m eli todella pitkä, eikä sitä ole tuettu millään. Yläkerrassa siis kun käveli niin olohuoneen katto notkui. Katto oli siis vähän niinkuin trampoliini. :P Lisäpalkit laitettiin tukemaan kattoa ja samalla saimme sen suoristettua. Mietimme myös muita vaihtoehtoja katon tukemiseen, mutta päädyimme palkkeihin. Olivat kuitenkin suhteellisen helpot asentaa, ja kustannukset olivat melko siedettävät. Palkit löytyivät loppujen lopuksi puukeskuksesta, siellä niitä oli varastossa. Palkit olivat 8m pitkät ja niitä on tosiaan kaksi kappaletta katossa, oikeaan mittaan tietenkin lyhennettynä.

    VastaaPoista
  4. Antoiko toisessa kerroksessa olleet hirret helposti periksi, kun aloititte tunkkaamisen ja kuinka paljon senteissä jouduitte nostamaan kattoa ? Itsellä samanlainen homma vielä edessä ja panelikatto on notkolla pahimmillaan varmaan noin 10cm, laajasti aaltoilee muutamasta kohdasta. Luultavasti joudun purkamaan panelikaton pois edestä, mutta saa nähdä. Kuvassa näkyy tuollainen hallitunkki sellaisillako saitte homman tehtyä vai oliko jotain spesiaalimpaa tunkkia käytössä ?

    VastaaPoista
  5. Meillä tosiaan ainakina antoi nuo yläkerran hirret hyvin periksi. Ja mitä kattopaneeleihin tulee, säästä ihmeessä jos vaan pystyt, ne nyt ainakin antavat periksi jos hirretkin. Meillä myös alkuperäiset kattopanelit jokapaikassa, ja ensinnäkin siinä säästää ison summan rahaa kun ei tarvitse niitä uusia, ja toiseksi ovat erittäin kauniit ja tunnelmalliset. Meillä oli myös noin 10cm notkolla katto pahimmasta paikasta eli keskeltä. Meillä oli käytössä iso hallitunkki, käytetty bobcatin nostamiseen, ja pullotunkilla varmasti myös saisi, on toki huterampi. Ohjurit kannattaa tehdä seinille kun palkkia nostaa, niin on turvallisempi, ei vaaraa että lähtisi sivuttaissuunnassa kaatumaan. http://unelmanimeltahirsitalo.blogspot.fi/search/label/vintti tuossa vielä linkki tekstiin jossa näkyy millaiset hirret meillä tosiaan olohuoneen katossa notkolla oli.

    VastaaPoista
  6. Nuo yläkerran lattiarungot näyttää harvinaisen nykyaikaisilta jaon perusteella, näyttäisi olevan jotain 500-600mm tuo väli niissä. Vanhoissa taloissa tuo väli on monesti huomattavasti enemmän kuten teilläkin oli alakerrassa. Jos noiden yläkerran lankkujen alla ei ennestään ollut mitään kantavia palkkeja niin on kyllä aivan selvää että katto ei ole voinut suorassa pysyäkkään. Näyttää juuri sellaisilta jotka on saanut kohtuullisella vaivalla tunkattua ylös ja vielä tasaisesti. Ongelma meillä tulee olemaan huomattavasti suuremmat välit ja paksummat hirret kantavana, hirsiä on vähemmän, mutta ne on paksumpia eli noin tasasta jälkeä ei varmasti saa tehtyä mitä teillä. Pienemmät välit ja ohkasempi lankku olisi ollut huomattavasti nätimpi oikaista näin ainakin kuvittelen. Kiitos taas vastauksista!

    VastaaPoista