torstai 15. syyskuuta 2011

hiomista, hiomista ja vielä kerran hiomista.

Keittiön lattiaa ollaan siis hiottu, ja on niin pirkuleen kovaa kiinni, ettei meinaa oikeen minkään maan paperi tehota. Nyt on kuitenkin saatu lattia melkoisen hyvää malliin, ja seinät ollaan saatu koolattua ja villat laitettua. Ekovillaa tietenkin, ja levyina tällä kertaa. Eli seinissä koolaus kakkoskakkosella 60cm välein, ja sitten villaa 50mm. Tänään saatiin siis laitettua villat loppuun, ja alettiin levyttämään. Lastulevyyn päädyttin, monella varmasti monen moista mielipidettä asiasta, mutta nähtiin se parhaana vaihtoehtona. Kipsilevyyn kun ei mitään saa kiinni, ja huokoinen puukuitulevy ns. murenee käsiin, eli ei siihenkään mitään kiinnitettyä saa. Lastulevy (16mm) oli siis meidän ja talon tarpeisiin se paras vaihtoehto.

Ensiviikon maanantaina saapuu keittiö, mutta se saa mennä odottamaan olohuoneeseen loppusijoitusta. Vielä kun on keittiössä lattia ja katto maalattavana ja seinät levytettävä loppuun, sekä tapetoitava. Sitten vasta päästää asentamaan keittiötä, ja sekös vasta mukavaa puuhaa onkin. Innolla odotan, oikeasti!

Tässä vähän kuitenkin kuva satoa siitä,  mitä ollaan tähän asti saatu valmiiksi. Suuri kiitos Antti-paapalle. Pikaista paranemista.





2 kommenttia:

  1. Oliko teillä lastulevyn sopivuudesta hommaan millaista tietoa? Meille on lähinnä suositeltu puukuitulevyä, mutta huokoistahan se on. Lähinnä mietityttää tuo materiaalin hengittävyys.

    VastaaPoista
  2. Meillekin moni sanoi että huokoinen puukuitulevy on paras ja ainoa oikea vaihtoehto vanhaan taloon. Tutkittiin asiaa aika paljon, ja päädyttiin lastulevyyn suurimmaksi osaksi siksi, että kun kyseessä on keittiö, on kaapistot helpoin laittaa siihen kiinni, ei tarvitse koolata niin tiheästi ja lastulevyyn saa jatkossa kaakelit kiinni, jos sellaiset halutaan laittaa.

    Lastulevyhän on puuta aivan samoin kuten puukuitulevykin, ainoastaan lastulevy on valmistettu lastuista ja puukuitu hienommasta massasta. Tästä johtuen myös lastulevy on ns. kovempaa. Lastulevyssä on puhuttu olevan formaldehydi sidosainetta, joka on terveydelle haitallista. Nykyään kuitenkiin tätä ainetta on suositusten mukaisesti, eikä siitä ole ihmiselle haittaa. Lastulevyyn on myös huomattavasti helpompi kiinnittää kuin mitä esim. kipsilevyyn. Laitettiin vielä normaalia paksumpaa levyä, eli 16mm, kun normaalisti 11mm laitetaan seiniin.

    Hengittävyyden uskoisin olevan melko pitkälti sama kuin puukuitulevyssäkin, loppupeleissähän kun seinän maalaa ja/tai tapetoi, on suurin vaikutus hengittävyyteen näillä pintamateriaaleilla. Meille tulee ihan tavallinen tapetti (ecowallpaperin mallistosta) ja kiinni se laitetaan tavallisella liisterillä, tai jotain kombiliimaa kai ne nykypäivänä pitkälti on.

    Hyvänä esimerkkinä tästä kaikesta perinnerakentamisesta on se, ku oltiin hakemassa lattiamaalia keittiöön. mentiin sitten hakemaan UULAn maalia. ja kun päästiin kauppaan, meille kerrottiin, että uulan maalissa on täysin samoja aineita kuin muissakin maaleissa, ne on vaan kerrottu erinimillä, eli lakkabensiiniä ja muoveja löytyy täysin samalla tavoin kuin muissakin maaleissa. Päädyttiin vesiohenteiseen lattiamaaliin ( Coloria akvafloor)... ei haise, kuivuu nopeasti, ja on huomattavasti halvempaa kuin UULAn puulattiamaali. Eli aika pitkälti nämä kaikki "perinnerakentamisessa kannattaa ja saa käyttää vain näitä tiettyjä, kuten UULA ja puukuitulevy, tuotteita" -puheet on sellaisia joihin itse ainakin suhtaudun varauksella.

    Toivottavasti löydätte itsellenne parhaan mahdollisen ratkaisun. Tärkeintä on kuitenkin se, ettei hirsirunko vaurioidu. Ja kunhan lattia on lämmin, ja katto ei vuoda eikä päästä lämmintä ilmaa taivaalle, niin hirsitalossa tarkenee varmasti.

    tulipas pitkästi vastattua, toivottavasti oli jotain apua. (taisin vastailla vähän omiinkin kysymyksiin Ü) missä päin rakennat(te)?

    -Jenni

    VastaaPoista