perjantai 3. kesäkuuta 2011

ja viides remppapäivä takana...

Nyt on remonttia tosiaan takanpäin viisi päivää, ja ihan hyvältähän siellä näyttää.. Vasta yksi märkä kohta on löytyny, ja sekin on olohuoneessa, kohdassa jossa on ollut vesikiertoinen patteri. Ja meillehän tulee sähköpatterit ja tulisijat, jotta vältytään näiltä tämmösiltä vesiongelmilta jatkossa, eikä se vesi muuutenkaan oikeen kuulu vanhaan taloon. Vaikka tässä ei mitään ekoihmisiä ollakkaan, niin silti halutaan kunnostaa talo perinteitä kunnioittaen, niin että se seisoo samalla paikalla vielä seuraavatkin sata vuotta. Talohan on rakennettu vuosina 1928-32, ja silloin se on siis siirretty silloisesta Bölen kylästä tämän hetkisselle paikalleen. Joten talon tarkkaa ikää ei ole tiedossa, ainoastaan tuo siirtovuosi. Muurissa lukee 1932, joten silloin talo on ilmeisesti ollut valmis ja sinne on päästy muuttamaan. Olohuoneen yhdessä hirresssä lukee Johannes Orre 19?1 Böle By. Ja hirttä on sen jälkeen veistetty. Talossa on jonkin verran punamullalla maalattuja hirsiä, ja sellaisia hirsiä, jotka on jollakin aineella käsitelty. Hirsien välissä on heinää, pellavaa ja jotain lampaan villan tapaista, erittäin pehmeää joistain kohdin punaista, olisiko sitten joskus muinoin värjätty. Kaikki on kuitenkin täysin kuivia, mikä on ollut positiivinen yllätys.

Tulevan työhuoneen ikkunan alla oleva entisen oven paikka.
Tänään ei kovin paljon löytyny mielenkiintoisia juttuja, mutta yhden oven paikka löydettiin. Talossa on siis ollut terassi, tuossa pitkällä sivulla joka profiilikuvassakin näkyy, ja leveän ikkunan kohdalla onkin ollut ovi josta on ollut pääsy terassille. Tässä kuvaa noista vanhoista oven reunoista, jotka tuossa ikkunan alla on edelleen. Kun revin pinkopahveja ja tapetteja tuosta kohtaa, niin pelkäsin vähän että onko siinä ikkunan alla ollenkaan hirttä, että jos se on vaan eristetty kaikella moskalla, mutta kyllä siinä hirttä oli ja vieläpä hyvä kuntoista sellaista.

Tänään meitä oli auttamassa Samelin vanhemmat, ja saatiin kyllä ihan hyvin tehtyä. 

Huomenna meillä on Samelin kanssa suunnitelmissa siirtää huonekalut jotka taloon on jätetty, olohuoneesta tulevaan ruokailuhuoneeseen, jotta päästään repimään loppuja olohuoneen tapetteja ja paljastamaan ponttilautalattiaa muovimattokerrosten alta. Jännää puuhaa. Olohuoneen lattia joudutaan varmaan nostamaan ylös, sillä kellari ei uletu olohuoneen alle asti, eikä sitä kautta siis päästä eristämään lattiaa. Mutta ilmeisti talo seisoo kuuitenkin tukevasti kallion päällä, ei se ainakaan siinä olonsa aikana ole mistään kohti repsahtanut, joten ei varmaan tulevaisuudessakaan.

tulevan keittiön ihana lautalattia, joka saa jossain vaiheessa
ylleen kauniin uuden maalin.
Keittiön ja ruokailuhuoneen välissä olevaa seinää olisi jossain vaiheeessa tarkoitus kaataa, jotta saadaan enemmän valoa ja kauniimpi näkymä ruokailuhuoneesta keittiöön ja toisin päin. Seinä kun on kantava, ei sitä voi täysin kaataa, mutta suuremman aukon siihen voi tehdä, ja tukea sitä sitten erilaisin tavoin, toki tyyliin sopivasti.


Tänään revin eteisestä tapetteja pois, ja sieltä paljastui mitä erilaisimpia rakennusmateriaaleja. Yleistähän on ollut, että talon kuistit ja porstuat on rakennettu laudasta, ja itse talo hirrestä. Ja näin myös meillä, Orrelan eteinen on lautarakenteinen, mutta suhteellisen hyvässä kunnossa. Talossa ei ole alkuperäisiä ikkunoita kun enää tässä kuistilla, ja sitten vintti on vielä vanhoilla ikkunoilla, muuten taloon on vaihdettu uudet ikkunat vuonna 1996, onneksi vanhaa tyyliä kunnioittaen. Eroa ei siis huomaa kun vasta läheltä katsottaessa. Itse en ensimmäisinä kertoina talon ohi ajaessa huomannut että ikkunat eivät olleet alkuperäiset. Kun tuota kuvaa katselee, ei tuo vihreä vaakalauta näytä yhtään hullumman väriseltä ;) ... Varsinkin kun se on tuollainen vanhan vihreä, sama vihreä on toistunut monessa talon tapetissakin. Tapeteista laitan joku päivä kuvia, kun vaan kerkiä ottamaan.

Nyt taidan ruveta menemään nukkumaan, sillä huomenna on Samelin kummien pojan ylioppilasjuhlat, joten koko päivää ei päästä talolla olemaan.

Mutta tältä erää Orrelan väki kiittää ja kumartaa, palaillaan astialle taas huomenna.

-Nenni ja Sameli + Alma ja Joose (Joosella huomenna 5v. synttärit)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti