maanantai 14. toukokuuta 2012

Orrelan kuulumisia

Pahoitteluni pitkästä pitkästä piiiiitkästä hiljaisuudesta.

Orrelassa on kyllä tapahtunut, mutta omat voimat eivät vain ole riittäneet kertomaan Orrelan elämästä. Nyt kuitenkin ajattelin päivittää vähän tilannetta, ja jakaa jopa kuvia.

Eli meillä on täällä muuttunut enimmäkseen pihapiiri, sillä viereisellä tontilla ollut Aitta siirrettiin Orrelan pihaan, koska Orrelaan se aina kuulunutkin. Ja sieltä tietenkn löytyi kaikenmoista aarretta, ja sitäkin enemmän romua (tarkoittaen -80 ja -90 -lukujen krääsää). Aitta siis siirretiin suurella nosturilla tontin rajan yli, eli siirrettävää matkaa kertyi vaan vaivaiset 10-15 metriä, mikä sinänsä on hassua. Painoa aitalla oli nosturin mukaan 7,8 tonnia, jos nyt muistan oikein, kun tuosta siirrosta on kuitenkin jo se kuukausi.
Aitta on kaksikerroksinen, ja erittäin hyvässä kunnossa. Aittaa on vanhaomistajan mukaan käytetty joskus aikoja sitten viljansäilytykseen, ja nyt viimeisen noin 50 vuoden ajan sitä on pidetty vain varastona. Meillä aitta toimii tällä hetkellä puuvarastona, ja onkin alakerraltaan ihan täynnä puita. Jossain vaiheessa aitta on tarkoitus saada ehkä toiseen käyttötarkoitukseen, mutta näillä näkymin se tulee olemaan ainakin joitakin vuosia puuvarastona.

Aitasta tosiaan läytyi vanhat mattopuut, tokikaan ei täydellisinä, mutta hienot ne silti ovat ja virheettömät niiltä osin kun ovat tallessa. mattopuissa on kaiverru vuodelta 1820, joten pitkään ovat säilyneet, pian 200 vuotta. Jos joku tietää jonkun ammattitaitoisen ihmisen joka osaisi kertoa mitä osia mattopuista puuttuu, ja kenties tietäisi jonkun joka mattopuita kuunostaa, niin vinkatkaa toki.

Sitten, mitä Orrelaan sisälle kuuluu, ei ole paljon muuttunut viimeisestä. Pikkuhiljaa alkaa olemaan lämmin, ja ilmalämpöpumppu saadaan varmaan pian sammuttaa. Muurari on meillä käynyt, ja toisen muurin tuominnut ja toista kehunut, joten melko hyvässä tilanteessa ollaan. Eli uudempaan muuriin saadaan laittaa Porin Matti (110cm) vaikka heti kiinni, ja pikkuhiljaa lähteä lämmittämään, tietenkin varovasti.

Paripäivää sitten haettiin yllättäen peilipiironki, kun saatiin tutulta kuulla hienosta peilipiirongista, ja pakkohan se oli kotiin hakea.

Eilen, Äitienpäivänä, meillä oli kyllä niin kiirusta, sillä heti aamusta kymmenen aikaan lähdettiin hakemaan Samelin ostamia kahta Porin Mattia ja kahta Högforsin hellaa. Porin matit näyttivät olevan sisältä aivan priima kunnossa, ainoastaan ulkokuori maalata ja laittaa kuntoon. Toinen oli tuo saman kokoinen 110cm korkea malli, hienolla kruusatulla luukulla ja toinen oli korkeampi malli 135cm myös kruusatulla luukulla. Högforsit olivat 5A, hyvässä kunnossa, sekä pieni Rapid nro 3, hieman haljennut, mutta kesäkeittiiöön tuota ajattelin, ja sinne se menee vallan mainiosti, sillä lämmittämiseen se on aivan liian pieni. Joten kesäkeittiössä sillä keittää perunat todella hyvin. Kesäkeittiötä odotellessa ;)

Siinäpä taitaa olla viimeaikaiset kuulumiset. Seuraavaksi meillä olisi tarkoitus aloittaa taas remontti, avaamalla eteisen lattia ja lisäeristämällä se. Siitä tarkoitus sitten siirtyä olohuoneen pariin, ja siitä sitten muihin alakerran huoneisiin. Onneksi tuo suuritöisin, eli keittiön lattia on jo lisäeristetty. Siellä oli siis niin paljon maa-ainesta lattian alla, että sen tyhjäämiseen meni ikä ja terveys. Muiden lattioiden alla ei ole läheskään sitä määrää tyhjennettävää, joten niiden laittaminen pitäisi mennä nopeampaa.

Yritän kirjoitella taas vähän useammin, niin ei aivan kuihdu koko blogi.

-Jenni

2 kommenttia:

  1. Hei,

    Kiitos kiinostavasta blogista!
    Olisin kysynyt millainen operaatio tuo siirto oli? Oliko aitta nurkkakivien varassa vai kivijalan päällä? Miten sen kunto tarkistettiin - eli että se kestäisi siirron kokonaisena? Miten nuo palkit saatiin aitan alle? Mikä oli kustannus: nosturi + muut mahdolliset tyot? nm saunan siirtäjä

    VastaaPoista
  2. hei Saunan siirtäjä.

    Siirto itsessään ei ollut kummoinen homma, nosturi tuli puolilta päivin, ja aitan alle laitettiin pitkät rautapalkit, joihin saatiin ketjut joiden avulla aitta nostettiin. Palkkien laitto aitan alle helppottui hyvin paljon, kun meillä oli kaivinkone käytössä, mikä työnsi palkit sinne alle. Käsin ne olisi ollut aika työn ja tuskan takana, meillä kun tuo aitta oli metsässä. Nostaminen ei kauaa vienyt. Meillä aitta oli vaan luonnonkivien päällä, mikä on se parasvaihtoehto, kosteus kun ei luonnonkiveä pitkin nouse. Aitassamme on erillinen lankkulattia, ja se huomattiin vasta kun aitta oli uudella paikallaan. Onneksi palkit laitettiin "oikein päin" aitan alle, niin pysyi lattia menossa mukana. Meillä ei varsinaisesti tarkistettu sitä että kestääkö aitta siirroon, katsottiin vaan että kaikki hirsikerrat oli terveitä, ja aitta muutenkin suora ja tukeva. Kustannusta en muista, mutta kokonaisuudessaan olisko ollut 2000-2500e josta aitta oli muistaakseni 1000e. Tähän sisältyi siis sorat ja kaivuu työt aitan uuteen paikkaan. Toivottavasti tämä auttoi edes vähäsen. Meillä jouduttiin ottamaan isompi nosturi kuin tuohon vajaan 8 tonnin aittaan olisi tarvinnut, johtuen vaikeasta maastosta ja siitä ettei nosturia saatu tarpeeksi lähelle. Tämä nosti hintaa jonkin verran.

    VastaaPoista